Viaţa nu se explică, ci se trăieşte…

Mentenanta sistemelor fotovoltaice on grid

Technician engineer checks the maintenance of the solar cell panels.

Technician engineer checks the maintenance of the solar cell panels.

Din ce in ce mai multe persoane beneficiaza de energie electrica produsa de propriile sisteme fotovoltaice on grid. Tocmai din acest motiv, mentenanta acestora este foarte importanta, pentru ca ele sa functioneze la capacitatea lor maxima o perioada cat mai indelungata. Intretinerea sistemelor solare fotovoltaice reprezinta o serie de actiuni cu ajutorul carora poti sa te asiguri ca sistemul tau de panouri da randament la capacitatea lui maxima si ca eviti problemele care pot aparea in timp si care pot reduce semnificativ productia de energie electrica.

Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de mentenanta, trebuie sa apelezi la o echipa profesionista. O astfel de echipa iti va oferi servicii precum:

Verificarea invertorului

Invertorul nu necesita o intretinere majora, cu toate acestea este recomandat sa fie verificat cel puti o data pe an. Specialistul care va verifica invertorul, va verifica daca exista murdarie, praf, buruieni sau alte resturi care pot duce la pierderea puterii acestuia. De asemenea verifica si compara daca datele generate de invertor sunt logice si coincid cu cele vizibile pe afisajul acestuia.

Verificarea ventilatiei

In timpul intretinerii invertorului, vor fi verificate si curatate si conductele de aer si cele de ventilatie. Invertorul este prevazut in ambele parti cu conducte de ventilatie. Acesta aspira aerul prin ventilatorul din partea de jos si il elibereaza in cealalta parte. Acesta este motivul pentru care este necesar sa fie deblocate si curatate conductele de aer de evacuare din interiorul invertorului.

Verificarea modulelor panoului solar fotovoltaic

Sistemele solare fotovoltaice nu necesita intretinere constanta, dar este recomandata mentinerea curata a suprafetei acestora pentru ca praful si alte depuneri sa nu afecteze productia de energie electrica. Indepartarea prafului sau a altor depuneri poate fi efectuata folosind o carpa cu microfibra si etanol. Dupa care tehnicienii vor efectua o serie de teste pentru a verifica tensiunea fiecarui panou.

Verificarea cablurilor si conectorilor

O conexiune a terminalului care nu face contact fizic corect poate produce un arc electric, care poate provoca la randul ei o crestere a temperaturii, o scanteie sau un scurtcircuit, determinand o posibila defectiune operationala in dispozitiv. Pentru a evita o problema atat de grava a dispozitivului, este esential ca echipa de mentenanta sa testeze reteaua pentru a vedea daca exista tensiuni de suprasarcina mecanice sau electrice.

Sunt insa si alte actiuni de verificare, care pot fi efectuate de catre tine ca si proprietar al panourilor solare fotovoltaice. Astfel de verificari sunt:

  • Verificarea prezentei prafului, a mizeriilor lasate de pasari sau a altor resturi care se afla pe suprafata panourilor fotovoltaice. Este importanta verificarea permanenta si curatarea atunci cand este nevoie, pentru ca aceste mizerii sa nu afecteze nivelul de energie generat de panouri.
  • Verificarea daca exista puncte fierbinti in invertor sau in regulatorul de incarcare.
  • Verificarea partilor mecanice ale panourilor.
  • Verificarea garniturilor capacelor casetelor si intaririle cablurilor.
  • Verificarea daca exista cabluri deteriorate.
  • Verificarea invertorului, prin oprirea si repornirea acestuia.

Aceste mici verificari pe care le poti face chiar tu, pot parea nesemnificative. Insa acestea contribuie intr-o mare masura la depistarea eventualelor probleme si la prevenirea daunelor mult mai grave care pot aparea in viitor. Astfel ca, daca ai grija in mod responsabil de propriile sisteme fotovoltaice on grid, acestea vor produce energie fara sa se deterioreze cel putin 20-30 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>