Viaţa nu se explică, ci se trăieşte…

Componente moderne de retelistica

wlan-3131127_960_720

Te-ai intrebat vreodata din ce este alcatuita o retea de calculatoare? Ei bine, nu este atat de complicat precum pare, desi nu e usor sa lucrezi ca administrator de retea, mai ales daca reteaua de care te ocupi este mare si apartine de exemplu unei institutii. Urmatoarele elemente de retelistica sunt implicate: calculatoare, placi de retea, routere, hub-uri, switch-uri si altele, insa pentru o retea obisnuita, acestea sunt cele mai importante.

gadget007_4764

Ideea din spatele asamblarii unei retele de calculatoare este ca fiecare dintre calculatoarele legate in retea sa poata accesa baza de date a celorlalte si sa poata utiliza aplicatiile si facilitatile pe care le ofera fiecare calculator. Daca in urma cu putin timp conectarea se facea doar prin cabluri si switch-uri, acum routerele permit o conectare fara fir, mult mai convenabila si fara a afecta decat nesemnificativ viteza de acces.

Orice dispozitiv este conectat la o retea, iar aici nu vorbim doar de calculatoare, iar acesta poate fi folosit de toti cei care utilizeaza calculatoare conectate in acea retea. Cel mai bun exemplu este o imprimanta, care este disponibila tuturor celor lucreaza intr-un birou. Se poate printa de la oricare dintre calculatoarele care sunt conectate in retea, sau chiar de pe un telefon mobil daca reteaua de care vorbim implica folosirea unui router wireless.

Routerul a devenit azi una dintre componetele cheie ale oricarei retele si se foloseste pe scara larga in retelele din locuinte, birouri si institutii. Folosirea retelelor de calculatoare are avantajele ei, printre care cele mai importante sunt acestea: posibilitatea de a accesa baze de date sau dispozitive la distanta cu usurinta si rapiditate, comunicarea foarte buna intre persoane la distanta una de alta si alte avantaje ce tin de interactivitate.

Orice retea functioneaza pe baza unui protocol, un sistem standardizat numit si protocol de retea, care este de fapt un set de reguli care se folosesc pentru a asigura o comunicare corespunzatoare intre componentele retelei si intre cei care le folosesc. De fapt, tot internetul este o retea imensa de calculatoare.

In magazinul Magline gasesti solutii de retelistica la preturi bune. Viziteaza magazinul online si vezi ce produse noi au aparut in aceasta categorie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>